Millwood Fire Station
       
     
 Our design concept was built around the use of bold, sweeping forms integrated into a beautiful, pastoral site – both very unusual for a volunteer fire station.
       
     
 Solving the technical requirements for fire apparatus required intensive site planning, and extensive use of daylight in all spaces including Apparatus Bays became a key design priority.
       
     
 Bright, warm, inviting and modern interior spaces, again unusual for a firehouse, were an essential component in creating an appealing environment  that went beyond functional needs and could become a place where volunteers would actually want to spend time.
       
     
 Bright, open, airy and flexible gathering spaces were designed to be used for meetings and public events to further the sense of camaraderie among both firefighters and the community.
       
     
 An exhibition space to celebrate the history of the department and recognize the achievements of current volunteers was placed in a bright, open,  high-traffic alcove.
       
     
 “The new Millwood Fire Station excels in three essential roles—as a highly efficient firematic building enabling the best possible response times; as a warm, inviting social center for the close community of volunteer firefighters; and as a striking modern facility to attract and retain new volunteers for generations to come.”    BIA Best In Class Award
       
     
 “The project exemplifies excellence in all aspects of planning and design including site plan, floor plans and architectural image.”    FIERO Design Jury, Fire Station Design Honor Awards
       
     
DuBois Millwood Fire Dept MP Room.jpg
       
     
Millwood Fire Station
       
     
Millwood Fire Station

The assignment was clear: Design a striking, modern firehouse to help the community attract & retain the next generation of volunteers

 Our design concept was built around the use of bold, sweeping forms integrated into a beautiful, pastoral site – both very unusual for a volunteer fire station.
       
     

Our design concept was built around the use of bold, sweeping forms integrated into a beautiful, pastoral site – both very unusual for a volunteer fire station.

 Solving the technical requirements for fire apparatus required intensive site planning, and extensive use of daylight in all spaces including Apparatus Bays became a key design priority.
       
     

Solving the technical requirements for fire apparatus required intensive site planning, and extensive use of daylight in all spaces including Apparatus Bays became a key design priority.



 Bright, warm, inviting and modern interior spaces, again unusual for a firehouse, were an essential component in creating an appealing environment  that went beyond functional needs and could become a place where volunteers would actually want to spend time.
       
     

Bright, warm, inviting and modern interior spaces, again unusual for a firehouse, were an essential component in creating an appealing environment that went beyond functional needs and could become a place where volunteers would actually want to spend time.

 Bright, open, airy and flexible gathering spaces were designed to be used for meetings and public events to further the sense of camaraderie among both firefighters and the community.
       
     

Bright, open, airy and flexible gathering spaces were designed to be used for meetings and public events to further the sense of camaraderie among both firefighters and the community.

 An exhibition space to celebrate the history of the department and recognize the achievements of current volunteers was placed in a bright, open,  high-traffic alcove.
       
     

An exhibition space to celebrate the history of the department and recognize the achievements of current volunteers was placed in a bright, open, high-traffic alcove.

 “The new Millwood Fire Station excels in three essential roles—as a highly efficient firematic building enabling the best possible response times; as a warm, inviting social center for the close community of volunteer firefighters; and as a striking modern facility to attract and retain new volunteers for generations to come.”    BIA Best In Class Award
       
     

“The new Millwood Fire Station excels in three essential roles—as a highly efficient firematic building enabling the best possible response times; as a warm, inviting social center for the close community of volunteer firefighters; and as a striking modern facility to attract and retain new volunteers for generations to come.”

BIA Best In Class Award

 “The project exemplifies excellence in all aspects of planning and design including site plan, floor plans and architectural image.”    FIERO Design Jury, Fire Station Design Honor Awards
       
     

“The project exemplifies excellence in all aspects of planning and design including site plan, floor plans and architectural image.”

FIERO Design Jury, Fire Station Design Honor Awards

DuBois Millwood Fire Dept MP Room.jpg